31 октомври - Международен ден на Черно море

31 октомври - Международен ден на Черно море
31 Октомври 2019

На 31 октомври отбелязваме Международния ден на Черно море. Този ден се е превърнал в символ на загрижеността ни за опазване чистотата на морето и плажовете и за съхраняване на биоразнообразието.

През последното десетилетие на миналия век учени установяват, че Черно море почти е загубило способността си да се възстановява от замърсяването, което причиняват хората. Заради опасността това да доведе до необратими последствия за черноморската екосистема, на 31 октомври 1996 г. е приет Стратегическият план за действие. Той е подписан от шестте държави, които имат излаз на Черно море - България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Планът съдържа 59 мерки, насочени към ограничаване на замърсяването, по-ефективно управление на биоразнообразието и реализацията на екологични проекти в Черноморския регион.

Докато седим на брега на Черно море и се взираме в неговата красота и безкрайност, не осъзнаваме колко малко знаем за него. Ето малко любопитна информация:

Черно море е почти четири пъти колкото площта на България

Разположено между Югоизточна Европа и Азия, то се простира на 159,600 кв. мили и е свързващо звено между двата континента. Максималната дълбочина на морето е 2212 м. Ако в най-дълбоката точка на морето се постави връх Мусала, той ще се извиси със 713 м. над морското равнище. Любопитен факт е, че максималната дълбочина на Черно море е равна точно на височината на най-високия връх в планина "Славянка" - Гоцев връх или Алиботуш, 2212 м.

Мистерията около произхода на името – Черно Море

Интересен и малко известен факт за Черно море е произходът на името му. Съществуват различни теории за това как морето е започнало да се нарича с това конкретно име. Сред многото теории, има една, която казва, че Черно море се е наричало само "море" за дълго време, преди да бъде определено като "негостоприемно море" от гърците. Според други версии името на морето е дадено от турците, които изгубили много хора в дълбоките му води. Те го кръстили с думата Кара (Kara), която на съвременния турски език означава „черно“.

Има малки екзотични острови

Черно море е дом на много по-малки острови. Тези острови са около десет на брой и съхраняват невероятно разнообразие на флора и фауна, които правят нашето море наистина уникално. Тези острови покриват ширините на три различни страни, което прави всеки един от тях уникален сам по себе си.

Прочетете още