Георги Папакочев разказва интересни факти за интелектуалците на София през годините

Георги Папакочев разказва интересни факти за интелектуалците на София през годините
4 Август 2020

Какво знаем за столицата и за нейните софиянци. Колко често минаваме край места, които ни се струват даденост, а не сме полюбопитствали за историята и фактите около тях. Поредицата „Софиянци“ на сдружение „Избери България“ ще ви покаже известни места в София, за които обаче не сме научили всичко. Те се оказват свързани по особен и понякога драматичен начин с биографиите на героите на документалните портрети. 

Георги Папакочев е журналист, създател на предаването „12 плюс 3“ на БНР, работил дълги години в Радио „Свободна Европа“. Той прави съпоставка между София и Прага като градове, в които може или не може да се прави свободна журналистика. Разказва прелюбопитната история, как след 9 септември 1944 година лентите от фонда на Българското национално радио били струпани в задния двор на сградата за унищоване. Някои от служителите обаче, не могли да преживеят тази гавра с труда им и със звуковата памет, прибрали лентите, намотали в началото на всяка кутия „удобни“ за властта записи, а в сърцевината останали ценни гласове отпреди социалистическата революция. Така спасили част от златния радиорхив.

В документалния портрет става дума и за именития баща на журналиста, собственик на едно от най-известните фото студиа в София „Фото Папакочев“. Днес на адреса на студиото на ул.“Бачо Киро“ има паметна плоча, а наследникът все още се надява, че ще успее да направи там музей.

Ако знаете малко известни, но важни факти за София, пишете ни за тях. Попълнете нашата анкета ТУК

Ако познавате софиянци, които имат какво да разкажат за себе си и за града – очакваме писмата ви на адрес offise@izberibulgaria.bg

Благодарим ви!

Прочетете още