Невролози - при пациентите с множествена склероза в шест български града

Невролози - при пациентите с множествена склероза в шест български града
19 Септември 2019

Шест града в страната ще станат домакини на пътуващи консултации от водещи невролози за пациенти с множествена склероза (МС) като част от кампанията „Множествената склероза не е присъда“. Целта е пациентите с МС, които живеят далеч от специализирана помощ, да имат достъп до консултация. Ден на отворените врати в болница „Свети Наум“ на 27 септември.

Това съобщиха днес на пресконференция в Народния театър „Иван Вазов“ организаторите от Сдружение „Избери България“, съвместно с Българското дружество по неврология и Фондация „Множествена склероза България“.

Снимка:

На срещата с медиите присъстваха акад. Иван Миланов, директор на болница „Свети Наум“ в София и председател на Българското дружество по неврология, проф. Ивайло Търнев, Началник на Клиниката по нервни болести в болница Александровска, д-р Ксения Кметска, началник на Второ отделение по множествена склероза към МБАЛНП „Св. Наум”, Здравка Цветарска, председател на Фондация „Множествена склероза България“.

София, Враца, Трявна, Казанлък, Ямбол и Добрич са градовете, където в рамките на втория етап на кампанията, наречен „Невролозите идват при вас“  водещите български невролози ще срещнат и консултират пациенти.

„Множествената склероза е заболяване, което засяга основни млади хора във възрастта 18-40 години и до неотдавна се смяташе за равностойна на присъда. Болните от множествена склероза в повечето случаи се изолират, затварят се в себе си, обезверяват се и не търсят консултации с невролози-специалисти. Днес възможностите на българските невролози са много по-големи в сравнение с преди 10 години, а прогнозите за лечение и пълноценен живот за пациентите са много по-оптимистични.

Целта на кампанията  досега бе  да информираме пациентите и обществото за новите възможности за терапии на болестта, които са достъпни благодарение на развитието на медицината. И най-ценното: тези новости се прилагат и в България и лечението се поема от Здравната каса. Създадохме  профил на кампанията във фейсбук и канал в YouTube, там публикувахме личните истории на пациенти, интервюта с 8 от водещите невролози, които дават насоки на пациентите и полезна информация . Кампанията в социалните мрежи предизвиква  не само интерес, но и активност. Което потвърждава, че хората имат нужда от информация за достъпа до лекари и за тенденциите в лечението на МС“, съобщи Екатерина Генова, председател на сдружение „Избери България“ и водещ на събитието.

Според председателя на Фондация „Множествена склероза България“ и самата тя диагностицирана - Здравка Цветарска, най-важното е хората да имат доверие на лекарите. Не на последно място  тя посочи и нуждата от добра комуникация между лекар и пациенти. „Нашата фондация е на разположение на пациентите по всяко време, 24 часа в денонощието аз мога да бъда в услуга на нуждаещите се  в профила ни в социалните мрежи. Това, което вярвам, че ще постигне кампанията е, да даде надежда на хората, които са отхвърлени, напуснати от близките си,  дори уволнени от работа заради диагнозата си, ще им помогне да не се затварят в себе си, а да продължат да живеят  пълноценно“, коментира тя.

Акад. Иван Миланов, който е председател на Българското дружество по неврология и директор на болница „Свети Наум“ в София посочи, че за щастие развитието на медицината е дало възможност днес болестта да се диагностицира много по-бързо и точно. „Преди години, дори и такава диагноза да беше поставяна, лечение не съществуваше. И тя наистина беше равносилна на присъда. Сега вече не е така, но е от особена важност диагнозата да се постави колкото се може по-рано.  В момента има 14 медикамента, с които лекуват такива пациенти у нас и в целия свят,  всички те се заплащат от НЗОК. Вярвам, че до 5 години нещата ще бъдат още по-позитивни“, каза акад. Иван Миланов

Един от най-търсените специалисти в лечението на МС – д-р Ксения Кметска, началник на Второ отделение по множествена склероза към болница „Св. Наум”, сподели, че един от основните проблеми са самолечението и лечението с нетрадиционна медицина. „Радваме се, че тази кампания  става все по-популярна, за да може да достигне до колкото се може повече хора, които имат нужда от информация. Не за да агитираме пациентите да се лекуват с медикаменти, защото ние не сме заложници на фармацевтичните компании. Важно е хората да разберат, че това е автоимунно заболяване, което не може да се лекува с нетрадиционната медицина. И веднага, след като бъде поставена диагнозата, да започне лечението, а не да се чака да се случи нещо по-сериозно“.

Според проф. Ивайло Търнев, началник на Клиниката по нервни болести в болница Александровска, най-важното е неврологичните симптоми на множествената склероза навреме да се разпознаят от специалист. Той изброи някои от тях - слабост, нарушена координация, замаяност, нарушено зрение, сетивни нарушения и представи различните форми и стадии на заболяването.

БНТ, Нова телевизия и БГ радио са медийни партньор на кампанията, която е подкрепена и от Народния театър „Иван Вазов“ като културна институция.

Всеки, който пожелае или има нужда, може да разгледа страницата „МС не е присъда“ във Фейсбук, която към момента достига до над 50 000 души. Данните показват, че всеки един от клиповете, които се публикуват там, се гледа средно от 15 000 души, а в периода 18 август – 14 септември е била посетена от над 1000 нови абонати.

Всички новини от инициативата следете тук:

https://www.facebook.com/msneeprisuda/

https://www.facebook.com/msmg.foundation/

https://www.youtube.com/channel/UCcXTEvGIs8WYpKq4lPyYf0A

На снимката (отляво надясно):

Екатерина Генова, изпълнителен директор на Сдружение „Избери България“, акад. Иван Миланов, директор на болница „Свети Наум“ в София и председател на Българското дружество по неврология, д-р Ксения Кметска, началник на Второ отделение по множествена склероза към МБАЛНП „Св. Наум”, проф. Ивайло Търнев, Началник на Клиниката по нервни болести в болница Александровска, Здравка Цветарска, председател на Фондация „Множествена склероза България“.

Прочетете още