Орехът - супер храна за здраве и дълголетие

Орехът - супер храна за здраве и дълголетие
22 Ноември 2019

Орехите са считани за едни от най-здравословните ядки. Ореховата ядка е складирала в себе си голямо богатство на витамини, минерали, биоактивни вещества - елагова, фенолова киселина, оцетна киселина, есенциални хранителни вещества - витамин Е, С, група В, Р, флуорид, калий, железни и кобалтови соли, йод. По количество на витамин С орехът стои наравно с шипките и касиса.

Орехите прочистват кръвоносните съдове и предотвратяват атеросклерозата благодарение на антиоксиданта витамин Е. Шепа орехи съдържа почти два пъти повече антиоксиданти от всички други ядки. Орехите защитават нервите с витамин Е, фолиева киселина, мелатонин, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти.

Фосфорът и магнезият, влизащи в състава на орехите, поддържат нормалното функциониране на клетките на мозъка, а калият, желязото, сярата, цинкът и медта защитават сърцето, кръвоносните съдове и нервната система.

За да помогнем на мозъка и сърцето, да подобрим паметта си, да се избавим от безсънието и неврозите, да поддържаме нормално кръвно налягане, както и да засилим имунитета си, диетолозите съветват всеки ден да се ядат 30-40 грама орехи. 

Магнезият, съдържащ се в орехите, помага за сваляне на напрежението и стреса.

Орехите заздравяват косата и ноктите, защото са отличен източник на витамин B7.

Седем ядки на ден се борят успешно с остаряването на клетките.

Научните изследвания също потвърждават ползата на орехите за поддържането на кръвната захар и позитивното им влияние в превенцията на диабет.

Прочетете още