Старт на кампанията „Множествената склероза не е присъда“

Старт на кампанията „Множествената склероза не е присъда“
5 Юли 2019

Сдружение „Избери България“, съвместно с Българското дружество по неврология и фондация „Множествена склероза“ организират кампания „Множествената склероза не е присъда“. Целта е да информираме за новите възможности за терапии на болестта, които са достъпни благодарение на развитието на медицината. Тези новости се прилагат и в България. Но болните от множествена склероза в повечето случаи се изолират, затварят се в себе си, обезверяват се и не търсят консултации с невролози-специалисти. Болестта засяга основни млади хора във възрастта 18-40 години и до неотдавна се смяташе за равностойна на присъда.

Днес заедно със Здравка Цветарска и Максим Станчев от фондация „Множествена склероза“ и с акад.Иван Миланов и д-р Кметска от болница „Свети Наум“ говорихме за значението на добрата комуникация между пациенти и лекари и за новите терапии, които подобряват състоянието и живота на пациентите.

Ето какво написа в профила си във фейсбук Здравка Цветарска, диагностицирана с МС преди 10 години, след тренировката по тенис, която направи пред камерата ни.

„След вълнуващото приключение днес на тенис корта, си задавам един въпрос, който ме мъчи от доста време - защо българите с множествена склероза, които се справят с предизвикателствата на диагнозата, които са активни, спортуващи, дейни, творящи, създаващи, се крият? Мрънкаме, че обществото не ни приема, че сме неразбрани, че ни дискриминират за работа и връзки, но в същото време се крием. Познавам десетки хора с МС, които след диагнозата са постигнали много - кариера, спорт, семейства, благотворителност, но когато се обърна към тях за кампания, посветена на силата и духа им, дават назад... Какво не ни е наред, не разбирам, но и как очакваме толерантност, като самите ние се страхуваме да излезем с лицата и историите си?!?“

Очаквайте личните истории на открити и позитивни хора като Здравка, които изпращат ясно послание – МС не е присъда.

Прочетете още