Църквата почита Света Екатерина - покровителка на майките

Църквата почита Света Екатерина - покровителка на майките
24 Ноември 2019

На 24 ноември църквата почита паметта на Св. великомъченица Екатерина. Имен ден празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Катрин.

Светицата се чества като покровителка на майките. В българските традиции този ден е познат и като Катерининден. В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива "за Баба Шарка".

В Родопската област (Средни Родопи) светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне. В Странджанския край, Източна Тракия и сред преселниците от Беломорието на деня на св. Катерина се празнувал против мишки (т. нар. Миши празници). Там жените също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с кал и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), за да "замажат и затворят очите" на мишките.

Прочетете още