България чества Деня на народните будители

България чества Деня на народните будители
1 Ноември 2019

На 1-ви ноември отбелязваме Деня на народните будители. Един ден с особена, изключителна и неповторима стойност за нас. Това е ден, в който почитаме паметта на българските просветни дейци и революционери, в който благодарим на всички онези, посветили живота си за въздигане на националния дух.

Денят на народните будители е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение. Това са онези хора на духа, словото и действието, които през вековете са запазили духовните ценности на нацията и нейния морал.

В освободената от Османско робство България, интелигенцията и масовият човек осъзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села пожелали да отдадат заслужената признателност към народните будители като кръщавали улици, читалища и училища на тяхно име.

Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Бозвели, братя Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и много други са българските народни будители.

От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година обаче празникът е забранен. Честването му се възобновява със Закон на 28 октомври 1992 г.. Тогава той е обявен официално за Ден на народните будители.

В Деня на народните будители администрацията на президента за поредна година ще отвори врати за граждани, от 10:30 до 16:30 ч. Посетителите ще имат възможност да разгледат Гербовата зала на "Дондуков" 2, кабинетите на президента Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова, Огледалната зала и президентската библиотека. Специален акцент в празничния ден ще бъде експонираният в Гербовата зала първи препис на "История славянобългарска", направен от Софроний Врачански само три години след завършването на оригинала от Паисий Хилендарски през 1762 г.

Прочетете още