Какво би казала Нери?

Какво би казала Нери?
5 Септември 2024

Професионалното наследство в телевизионната  журналистика и новинарство, завещано ни от Нери Терзиева (напусна ни през 2022 година) трябва да бъде запазено и систематизирано. Нейните правила за подбор и подредба на новините и информацията разчупиха стандартите и шаблоните, познати от времето преди политическите промени в България. Тя въведе „драматургията“ в поднасянето на информацията, което беше непозната практика до 10 ноември 1989 година. Днешното състояние на електронните медии показва, че много от журналистите  имат нужда от  „уроци“ по обективна и свидетелска журналистика. Спазването на основни закони на новинарството често е проблем  в емисиите и предаванията на  медиите и това подкопава доверието в журналистиката и нейната мисия  въобще.

Проектът „Какво би казала Нери“  има няколко цели: да припомни основните закони в телевизионното новинарство, които Нери изповядваше и преподаваше в работата си, да представи нейната концепция за подредба на фактите и събитията през  „свидетелската телевизия“ и през „новините на очевидци“, да предаде на новото поколение журналисти важните изисквания  за обективност и спазване на правилата в професията.

В осем документални епизоди чрез интервюта и архивни кадри за уроците на Нери Терзиева ще говорят журналисти, работили в екип с нея. Тя остави трайна следа в телевизионната журналистика като водеща на Екип 2 в „По света и у нас“, създателка и директор на Ефир 2 /новата програма на БНТ/, ръководител на пресцентъра на президента Петър Стоянов, създател на частната телевизия BIT и други медийни проекти. 

„Какво би казала Нери“ е идеен проект на сдружение „ИЗбери България“, който се осъществява с подкрепапа на фондация „Америка за България“

Прочетете още