24 май е! Честваме Деня на Кирил и Методий, българската просвета и култура и на славянската книжовност

24 май е! Честваме Деня на Кирил и Методий, българската просвета и култура и на славянската книжовност
24 Май 2021

На 24 май честваме Деня на Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Празникът на светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост - се чества като празник на училището за първи път на 11 май 1851 г. в едноименното епархийско училище в Пловдив. Инициативата е на Найден Геров. През 1857 година този празник започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. С въвеждането на Григорианският календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май.

Кирил и Методий са признати за светци в края на IX век. Въздигането им като равноапостоли и велики християнски учители става в България с идването на техните ученици през 886 г., а сведения за отбелязване на празника има още през XII век.

Независимо от идеологии и политики, от Възраждането до днес това е най-светлият и най-голям български празник, изразяващ духовните стремежи на българите за църковна и духовна независимост, просвещение и национално въздигане.

Прочетете още