Да откриеш красотата и историята на подземна София

Да откриеш красотата и историята на подземна София
1 Август 2020

Проф. Стоян Братоев показва на екипа на поредицата „Софиянци“ чисто новите станции на линия 3 на софийското метро

Какво знаем за столицата и за нейните софиянци. Колко често минаваме край места, които ни се струват даденост, а не сме полюбопитствали за  историята и фактите около тях. Поредицата „Софиянци“ на сдружение „Избери България“ ще ви покаже известни места в София, за които обаче не сме научили всичко. Те се оказват свързани по особен и понякога драматичен начин с биографиите на героите на документалните портрети. 

Проф. Стоян Братоев не е софиянец. Но е Почетен гражданин на София и напълно заслужава това звание. Дългогодишен директор на Софийския метрополитен, той твърди, че под земята има една друга, различна и привлекателна София – древна и съвременна. С него екипът на „Софиянци“ влезе на 30 метра дълбочина под Перловската река, където минава тунел за пътници на метрото по новата линия № 3. Видяхме и интересната визия на станция „Граф Игнатиев“ – стените са декорирани като българска шевица. Ще се изненадате ли, ако разберете, че проф. Братоев е срещнал бъдещата си съпруга именно на изкопа на бъдещото тогава метро в „Люлин“? Но, няма да разказваме всичко. Очаквайте „Софиянци“ и техните необикновени истории, свързани с града.

Ето и любопитни кадри, които заснехме за вас:

Ако знаете малкоизвестни, но важни факти за София, пробвайте да попълните нашата анкета, с което ще ни станете съавтори. Можете да я намерите ТУК

Благодарим ви!

Прочетете още