"Шефът на ул."Раковски"" разказва за музикалните адреси на знаковата софийска улица

3 Август 2020

Какво знаем за столицата и за нейните софиянци. Колко често минаваме край места, които ни се струват даденост, а не сме полюбопитствали за историята и фактите около тях. Поредицата „Софиянци“ на сдружение „Избери България“ ще ви покаже известни места в София, за които обаче не сме научили всичко. Те се оказват свързани по особен и понякога драматичен начин с биографиите на героите на документалните портрети.

Децата от квартала я наричали "Шефа на „Раковски“". Любимата ѝ улица, където е родена и където минават детските години, първите срещи с операта, уроците по пиано, репетициите на Детския радио хор. Оперната прима Еделина Кънева ни води по улица „Раковски“ и на един дъх ни разказва спомените си – тук, в операта работеха баба ми и дядо ми, тук имахме вечерни репетиции с Детския радио хор, във Военния клуб ходех на уроци по пиано. А Знаете ли, как е построена сградата на Софийската опера? И кой е архитектът, успял да завърши проекта на живота си, въпреки свършилото финансиране? Допускате ли, че една оперна певица може да вкара кош от първи път на баскетболното игрище в зала „Универсиада“? И защо Еделина се просълзи не на сцената, а в баскетболната зала – това ще научите от епизода, посветен на певицана от поредицата „Софиянци“.

Ако знаете малко известни, но важни факти за София, пишете ни за тях. Ако познавате софиянци, които имат какво да разкажат за себе си и за града – очакваме писмата ви на адрес offise@izberibulgaria.bg

Благодарим ви!

Прочетете още