Честваме 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Честваме 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
24 Май 2020

С тържествен молебен в катедралата „Свети Александър Невски“ в София ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празничното богослужение ще бъде оглавено от патриарх Неофит.

Празникът на светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост, се чества като празник на училището за първи път на 11 май 1851 г. в едноименното епархийско училище в Пловдив. Инициативата е на Найден Геров. През 1857 година този празник започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров - това е общият църковен празник на двамата светии, установен официално през 1863 г.. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май.

Кирил и Методий са признати за светци в края на IX век. Въздигането им като равноапостоли и велики християнски учители става в България с идването на техните ученици през 886 г., а сведения за отбелязване на празника има още през XII век. Независимо от идеологии и политики, от Възраждането до днес това е най-светлият и най-голям български празник, изразяващ духовните стремежи на българите за църковна и духовна независимост, просвещение и национално въздигане.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих "Върви, народе възродени". Химнът е озаглавен "Химнъ на Св. Св. Кирилъ и Методи" и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков, на 11.05.1900 г. създава музиката към химна.

Химн на Св. Св. Кирил и Методий

Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
ти чест и слава поднови!

Върви към мощната просвета!
В световните борби върви,
от длъжност неизменна воден -
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!
О, влез в историята веч,
духовно покори страните,
които завладя със меч!

Тъй солунските двама братя
насърчваха дедите ни...
О, минало незабравимо,
о, пресвещени старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет -
в тържествованье и в страданье
извърши подвизи безчет...

Прочетете още