Документален филм пита „Спомняте ли си…“ пандемията

Документален филм пита „Спомняте ли си…“ пандемията
21 Юни 2023

На 26 юни от 22 часа БНТ 1 ще излъчи филма


Един месец след като СЗО обяви официално края на пандемията от Ковид 19, е време да зададем въпроса „Спомняте ли си…“.

Забравихме ли как оцеляхме, какви делнични свободи загубихме и на какви ограничения се подложихме в продължение на близо 2 години. Дали успокояването на световната ситуация и на здравната картина в България не започна да изтрива спомените ни.

В документалния филм със заглавие „Спомняте ли си…“ 11 интервюирани здравни специалисти, лекари, учени, журналисти, представители на образованието и на бизнеса анализират действията в началото и по време на пандемията, коментират верните и не дотам правилните решения, механизма на реакция надържавата, институциите, хората. Имаше ли паника, преескпонирана ли беше ситуацията, защо не се ваксинирахме, защо загубихме стотици близки и далечни хора?

Правилно ли бяха затваряни цели градове, паркове и градинки, планини? Кой вземаше решенията – политиците или здравните специалисти. Защо 50 процента от анкетираните в изследване на Световната здравна организация българи обвиняват медиите за съществуването на пандемията?

Документалният филм сблъсква различни мнения и отговори на тези въпроси. Целта е да се търсят общовалидни правила за действия в подобни ситуации, да се признаят грешките и да се изработи „азбучник за справяне“, ако някой ден отново се изправим пред подобно бедствие. Учените не ни обещават, че това няма да се случи никога повече. Затова е добре да сме подготвени.

Филмът е продуциран от сдружение „Избери България“ с подкрепата на офиса на Световната здравна организация в България. Представени са различните гледни точки към темата „как се справихме с пандемията“ на Главния държавен здравен инспектор доц.Ангел Кунчев, на учените проф. Тодор Кантарджиев и праф. Радостина Александрова, на ръководителя на Ковид отделението в болница „Пирогов“ доц. Петър Атанасов, на личния лекар д-р Александър Мешков, на директора на РЗИ Бургас д-р Паздеров, на директора на Окръжна болница в Бургас д-р Миразчийски. За ролята на медиите в отразяването на темата за пандемията говорят програмния директор на телевизия България Он ер Николина Димитрова и журналистът от Би Ти Ви Илия Илиев. Личните истории на двамата журналисти, загубили родителите си по време на Ковид 19 са водещи във филма. Как дистанционното обучение повлия на знанията и психиката на учениците – този анализ прави директорката на Регионалното управление на образованието в София д- р Ваня Кастрева. За пораженията на изолацията и рестрикциите върху бизнеса говорят собственикът на предприятие „Пролет“ Пламен Цонев и собственичката на верига ресторанти Ботега, Чинечита, Медитеранео и други Ася Станимирова.

Учените и другите участници във филма обясняват същността на вируса, безопасността на ваксините, перспективата за възникване на нови вирусни заплахи и готовността за справяне с тях.

В интервю с представителя на СЗО в България Михаил Околийски се анализират правилните мерки, взети в България, както и допуснатите грешки от здравните и политическите власти.

Във филма е използван и видео архив от фонда на БНТ. Излъчването на „Спомняте ли си …“ в програмата на БНТ 1 е предвидено за 26 юни от 22 часа.

Прочетете още