ЕК с кампания за насърчаване на ваксинацията в България и борбата срещу фалшивите новини

ЕК с кампания за насърчаване на ваксинацията в България и борбата срещу фалшивите новини
19 Май 2021

Масовото разпространяване на дезинформация за коронавируса и за ваксините често води до колебания и объркване сред българите. Ето защо е важно те да получават актуална информация от авторитетни и проверени източници. Заради тези тревожни тенденции, Представителството на Европейската комисия в България започва кампанията „България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!“ с подкрепата на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз и офисът на Световната здравна организация в България, УНИЦЕФ и други партньорски организации.

Целта е с положителни послания да сенасърчи онази част от българските граждани, които все още имат колебания относно ваксинирането, да потърсят мнението на медицинските специалисти. Изпълняващият длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Цветан Кюланов заяви:

„България и Европа са в решителен етап от борбата с пандемията –сега, когато наличността на безопасни и ефикасни ваксини в ЕС е гарантирана, трябва да използваме момента максимално бързо да постигнем ваксиниране на поне 70% от възрастното население. Поставянето на ваксина е лично и доброволно решение. Всеки от нас често се поддава на емоции и именно заради това отправяме емоционално послание към хората –да послушат сърцето си, но и да потърсят достоверна информация.“

В рамките на кампанията ще се излъчват поредица от видеоклипове, послания за радио слушателите и други визуални комуникационни материалии публикациина открито в множество общини в страната. Тяхното послание „Прегърни живота!“ е универсално и символизира стремежа на всички ни да се освободим от капана на пандемията, за да бъдем отново заедно със своите близки и приятели.
Кампанията приканва гражданите, когато мислят за ваксини, първо да потърсят мнението на лекар и да посетят специална интернет страница, където са събрани интересни и важни факти относно ваксинирането срещу COVID-19. Там всеки ще намери на достъпен и лесен за възприемане език отговорите на въпросите около ваксинирането, които най-често го вълнуват. Посочени са препратки към информационните сайтове на компетентните български здравни власти и на съответните европейски и международни организации - Европейската агенция по лекарствата, Световната здравна организацияи др.

Нека заедно да вдъхнем увереност и надежда за справяне с пандемията и да се върнем в прегръдката на живота. Още информация ще намерите тук, на страницата ни във Facebook и в канала ни в YouTube.

Прочетете още