Когато екскурзоводът ви из София е професор онколог

Когато екскурзоводът ви из София е професор онколог
6 Август 2020

Какво знаем за столицата и за нейните софиянци. Колко често минаваме край места, които ни се струват даденост, а не сме полюбопитствали за  историята и фактите около тях. Поредицата „Софиянци“ на сдружение „Избери България“ ще ви покаже известни места в София, за които обаче не сме научили всичко. Те се оказват свързани по особен и понякога драматичен начин с биографиите на героите на документалните портрети. 

Знаете ли коя е най-късата уличка в София? Проф. Добрин Константинов, твърди, че това е улицата, на която се е родил. Тя носи името на Данте, а той като дете за първи път видял илюстрации към прочутата творба „Ад“ у съседи именно на тази улица.

Оттук тръгнал и интересът му към медицината – при баща му, също известен лекар, идвали пациенти и колеги и говорели най-вече за медицина. Така темата на разговорите постепенно превземала съзнанието на момчето.

Като ученик в Английската гимназия професорът получил и специалност по екскурзоводство. Затова разказът му из любимите места в София е съвсем професионален и интересен. Спираме пред паметника на Васил Левски, защото тук негов колега от Америка го изненадал истниски преди години. Проф. Константинов развеждал американския професор и с гордост му разказвал за забележителностите на града. Стигнали до паметника и разказът продължил – тук е обесен един от най-значимите българи. И тогава американският колега го прекъснал с въпроса – да не би това е паметникът на Васил Левски? Оказало се, че американецът се подготвил добре в библиотеката, преди да дойде в България.

Ако знаете малко известни, но важни факти за София, пишете ни за тях. Ако познавате софиянци, които имат какво да разкажат за себе си и за града – очакваме писмата ви на адрес offise@izberibulgaria.bg

Попълнете и нашата анкета ТУК

Благодарим ви!

Прочетете още