На 21 юни Пловдив отпразнува Международния ден на музиката с два концерта

На 21 юни Пловдив отпразнува Международния ден на музиката с два концерта
23 Юни 2022

На 21 юни Пловдив отпразнува Международния ден на музиката, създаден през 1981 година във Франция от тогавашния министър на културата Жак Ланг и отбелязван в над 150 държави. Чрез два импровизирани концерта, в които взеха участие любители и професионални музиканти, градът доказа за пореден път, че „Пловдив е музика“.

Първият концерт бе на сцената край фонтаните в Цар-Симеоновата градина, където талантливите възпитаници на Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ представиха бални танци, поп и джаз изпълнения, а също така и невероятен модерен прочит на фолклорни песни чрез ударни инструменти. Гост-водещите Наско Стоянов и Стефан Вълдобрев бяха особено впечатлени от младото поколение музиканти и лично поздравиха техните преподаватели за усърдния труд и страхотните резултати. За доброто настроение допринесоха и големите хитове на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени „По-полека“ и „Голяма работа“.

Празникът на музиката продължи в парк „Рибница“, където сцената завладяха автентичните фолклорни изпълнения на формация „Чинари дръмс“ и младите танцьори от читалище „Проф. Кирил Дженев“. Програмата включваше още изпълненията на фолклорния хор на Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, както и красивите гласове на „Трио Булгарина“. Интересна част от вечерта беше импровизираният урок по ръченица, в който се включиха дори и най-малките любители на народните танци, воден от Асен Павлов – основател на ансамбъл „Чинари“. Приятна изненада за всички присъстващи беше подготвил и кметът на район „Северен“, Стоян Алексиев, който чрез томбола раздаде много награди, с които ни пожела незабравимо лято!

Концертите събраха десетки пловдивчани като зрители на спонтанните, но много професионални музикални изпълнения и се превърнаха в истински градски празници.

Концертите „Пловдив е музика“ се организираха от сдружение „Избери България“ със съдействието на община Пловдив.

Събитието е по инициатива на сдружение „Избери България“ и се осъществи с подкрепата на община Пловдив.

Прочетете още