Навършват се 171 години от рождението на Иван Вазов

Навършват се 171 години от рождението на Иван Вазов
9 Юли 2021

Навършват се 171 години от рождението на Иван Вазов. През целия си живот Патриархът на българската литература винаги е носил родината в сърцето си. Тя му отвръща със същото, а той и неговото творчество са неделима част от българщината и самосъзнанието на българите. Чрез творчеството си поетът изразява обичта си към родината ни по много и различни начини – като пише за нейните герои, като възхвалява красотата на природата ѝ, като припомня всички поводи да се гордеем с историята си, критикувайки пошлостта и бездушието.

Прояви в София и Сопот за 171 години от рождението на Иван Вазов

Националният литературен музей и къща музей „Иван Вазов“ в столицата ще отбележат годишнината от 11 часа пред паметника на Иван Вазов при храма „Света София“.

В родния град на Вазов - Сопот, проявите започват с детско утро под мотото „Аз съм българче“. След това в къщата-музей „Иван Вазов“ ще се състои церемония по награждаването на лауреатите от VII национален конкурс „Вазовата България“.

Вечерта в църквата „Св.св. Петър и Павел“ ще има тържествена литургия, а по-късно на пл. „Иван Вазов“ ще започне тържественият митинг, на който ще бъде връчена Националната литературна награда „Иван Вазов“ на тазгодишния лауреат - Боян Ангелов.

Прочетете още