Образователна книжка за историята на българския хляб - „От зрънцето до хляба”

Образователна книжка за историята на българския хляб - „От зрънцето до хляба”
8 Ноември 2019

Сдружение „Избери България“ се включи в дискусионна среща, посветена на българския хляб. В рамките на международното изложение за хлебопроизводство и сладкарство „Булпек“ по инициатива на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите с председател Марияна Кукушева бяха обсъдени теми за качеството на родния хляб, за ползата от неговата консумация. Специалисти диетолози говориха за опасността от някои популярни митове - „безглутеновите храни са полезни за всички, от хляба се пълнее, хлябът и пшеницата са вредни“.

Акцент на събитието беше представянето на книжката „От зрънцето до хляба”. Наръчникът в джобен формат е предназначен за деца и ученици и съдържа полезни и интересни факти за историята на хляба. Атрактивната книжка разказва за процеса  от нивата до трапезата и учи децата да  ценят и уважават хляба. Браншовата организация на хлебарите и сладкарите представи и специализирания сайт www.ot zruncetodo.bg.

Богомил Николов от „Активни потребители“ посочи, че макар държавните стандарти за храните и хляба в детските градини и училищата да са задължителни, има нарушения при изпълнение на обществените поръчки и това е проблем, който трябва да се реши с нормативни промени.

Пет нови стандарта „България“ за хляб и брашно са разработени и очакват да бъдат представени публично скоро, стана ясно на срещата. С мнение в дискусията се включи и водещият на специализираната рубрика за здравословно хранене на БГ радио Ипократис Пападимитракос.

По време на събитието в Интер Експо Център се чуха препоръки за намаляване на изхвърлянето на хляб. Проблемът беше поставен от представители на организациите за защита на потребителите, според които подобно отношение към хляба е равностойно на грях.

Сдружение „Избери България“ е партньор на браншовата организация на хлебарите и сладкарите в каузата за утвърждаване и популяризиране на добрите български производствени практики и на качествените български продукти.

Прочетете още