По софийските стъпки на обичания актьор Любен Чаталов

По софийските стъпки на обичания актьор Любен Чаталов
5 Август 2020

Какво знаем за столицата и за нейните софиянци. Колко често минаваме край места, които ни се струват даденост, а не сме полюбопитствали за историята и фактите около тях. Поредицата „Софиянци“ на сдружение „Избери България“ ще ви покаже известни места в София, за които обаче не сме научили всичко. Те се оказват свързани по особен и понякога драматичен начин с биографиите на героите на документалните портрети. 

На Централна гара, на 6-ти коловоз спира влакът от Карлово. Пътниците слизат и тръгват в своите посоки. Последен в крайния вагон е софиянецът Любен Чаталов, който от няколко години живее в Мирково.Там гради къща, отглежда зеленчуци, обучава млади актьори, наблюдава живота на обикновените хора. Пред гарата го посреща продавачът на вестници, който гръмогласно поздравява звездата на българското кино Любен Чаталов. Дори любезните охранители на гарата разпознават актьора и прощават на екипа ни, че снимаме, без писмено разрешение.

„Каква ирония, когато бях млад исках да имам дълга коса, но не беше разрешено. Сега съм с дълга коса заради роля, а искам да се подстрижа.“

Екипът на „Софиянци“ следва Любен Чаталов из адресите на неговото детство, младост и бохемски години. Качихме се в трамвай, който се движи по старата линия номер 3. Вуйчото на Любо бил ватман и децата от махалата с радост се возели с него. Следвахме спомените на актьора до бариерата на Киноцентъра. Тя обаче остана спусната за човека, заснел стотици метри филмова лента на това място. Настоящите собственици поискаха за вход PCR тестове за коронавирус на целия екип, дори само за да се разходим за половин час по алеята пред арката на Киноцентъра.

Какво още заснехме заедно с Любен Чаталов, очаквайте в поредицата „Софиянци“.

Ако знаете малко известни, но важни факти за София, пишете ни за тях. Ако познавате софиянци, които имат какво да разкажат за себе си и за града – очакваме писмата ви на адрес offise@izberibulgaria.bg

Попълнете и нашата анкета ТУК

Благодарим ви!

Прочетете още