Почитаме паметта на Св. Иван Рилски

Почитаме паметта на Св. Иван Рилски
19 Октомври 2020

На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на небесния покровител на българския народ - Свети Иван (Йоан) Рилски Чудотворец. 19 октомври е и Денят на българския лекар!

Свети Иван Рилски e роден около 876 г. в село Скрино (Дупнишко), прекарва целият си живот в отшелничество в пост и молитва за благополучието на хората. Той е най-великият български светец, в чието лице народът вижда застъпник пред Бога. Преподобният Иван Рилски починал блажено на 18 август 946 г. на 70-годишна възраст, погребан е в пещера, където прекарва по-голямата част от живота си. 34 години след успението си св. Йоан се явил на сън на учениците си им казал да пренесат тялото му в крепостта Средец (дн. София). Като отворили гроба му, монасите видели нетленно и благоуханно тяло. Прославяйки Бога, с чест те го пренесли в София. Това станало на 19 октомври - ден, в който оттогава се чества неговата памет.

В Средец мощите на светеца били пазени в продължение на два века, през 1183 г. са пренесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 г. на същият ден цар Асен I тържествено пренася мощите на Свети Йоан в Търново, където остават почти три столетия. През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир.

Свети Йоан Чудотворец се почита и на 18 август, като 19 октомври е патронен празник на Рилския манастир, празник на Семинарната църква от Софийската семинария и на всички храмове в България, които носят името на Св. Йоан Рилски.

Прочетете още