Поли Генова търси кулинарни изненади в Пловдив

Поли Генова търси кулинарни изненади в Пловдив
23 Юли 2021

Завършиха снимките на пловдивското  кулинарно приключение на певицата Поли Генова. Цял ден тя обикаляше из заведенията в „Капана“ и Стария град, за да намери  ресторанти, в които да се предлага  храна, типична за региона. Следвана от няколко камери, Поли влизаше в ресторантите, срещаше се с главните готвачи, помагаше с каквото може в готвенето и най-вече питаше за рецепта или храна, която се предлага само тук, в този град. Дали известните асеновградски сърмички  всъщност не са пловдивски, какво различава едрия фасул, сготвен тук,от рецептите за боб в други краища на България?

Пловдив е любим мой град, казва Поли Генова, защото освен срещите ми с публиката, тук има толкова много исторически  места и  средища на изкуството за разглеждане. Само след няколко дни певицата ще направи концерт в Античния театър и пловдивчани ще чуят чудесната й музика. Със сигурност, след откритите пловдивски кулинарни изненади, певицата ще се върне в „Айлякрия“, „Tams house“, „Котка и мишка“, ресторант-музей „Филипополис“ и къща „Иван Черноземски“, където опита майсторски приготвени храни от местни продукти, както  и  занаятчийска местна бира и различни вина от изба „Вила Винифера“.

Родопски пататник според рецептата на Тодор Танчев  се прави от сурови настъргани картофи. В приготвяне на типичната за района рецепта се включи и съпругата му Мелиса Манче , която е дошла в Пловдив от далечно Перу. Лъчезар Кисьов пък от „Айлякрия“ изненада Поли с крехко телешко месо върху качамак и трюфел от района на Пловдив. Рецептата майсторът знае от баба си. В „Котка и мишка“ Поли научи интересни подробности от Вальо  за занаятчийската  бира, която заведението си произвежда. Обеща следващия път да опита тази с вкус и аромат на шоколад.

Само няколко минути ходене пеша делят Капана от ресторант-музей „Филипополис“. Теодора Малецова, собственичка на тази съхранена красива къща показа колекцията от картини на стари и съвременни майстори. А Готвачите Радослав Христозов и Александър Арабов  впечатлиха певицата с ястието боб на фурна с манатарки и мащерка. Всички продукти са купувани и събирани от региона, а манатарките се оказаха истинска кулинарна страст на Поли Генова. Макара денят да не беше от най-горещите, характерни за Пловдив през лятото, все пак на финала имаше нужда от разхлаждане. Димитър Кючуков от изба „Вила Винифера“ посрещна Поли Генова в къща „Иван Черноземски“ с чаша мавруд, сорт характерен и уникален за региона. Веднага след това любопитството на Поли бе изненадано с коктейл от бял мавруд и диня. В това време домакините подготвиха и показаха как се приготвят агнешки котлети по брестовишки.

Какво още записаха камерите на сдружение „Избери България“ за проекта „Пловдивски кулинарни изненади“ , ще можете да видите скоро във филма със същото заглавие. Това, което направи впечатление на всички е , че готвачите предпочитат  местните продукти, търсят  традиционни рецепти, използват стари и нови идеи. Изобщо – мислят за клиента и задоволяването на неговите изисквания. 

Проектът се осъществява със съдействието на община Пловдив.

 

Прочетете още