Проф. Мария Миланова: Излекувахме първия пациент с миокарден инфаркт и заразен с COVID-19

Проф. Мария Миланова: Излекувахме първия пациент с миокарден инфаркт и заразен с COVID-19
5 Май 2020

Проф. Мария Миланова, началник на Клиниката по кардиология в „Пирогов“ в интервю за дарителската кампания на сдружение „Избери България“: Излекувахме първия пациент с остър миокарден инфаркт и заразен с COVID-19.

- Проф. Миланова, има ли  вече пациенти с комбинация от заболявания – вирусна Ковид инфекция и спешни сърдечни проблеми?

- Първият такъв случай на миокарден инфаркт на заразен с COVID-19, бе успешно излекуван и изписан от клиниката ни. Пациентката е претърпяла преди време сърдечна операция – байпас, поради повишена температура и обща отпадналост е потърсила помощ във ВМА, където е тествана и тестът ѝ за коронавирус е положителен. Поставена е под карантина за домашно лечение. На третия ден получава типична гръдна болка и е докарана от екип на Бърза помощ. Диагностицирана е с остър миокарден инфаркт. Лекувана беше в „Пирогов“ и за инфаркта, и за вирусната инфекция и беше изписана в добро общо състояние.

- Как ситуацията с вируса влияе на пацинтите със сърдечно съдови заболявания?

- Все още не знаем със сигурност. От една страна тези пациенти са с по-висок риск при заразяване с коронавирус, от друга - това са хронични заболявания, които изискват наблюдение и контрол. Но според съобщенията от различни държави, намаляват случаите на остър миокарден инфаркт, които стигат до болница. Все още нямаме обяснение, защо е така.

- И в България ли се наблюдава тази тенденция?

- Да. Но има и случаи на голямо закъснение на тези, които се нуждаят от болнично лечение и то е от 5 дни до 24 часа. А ние знаем, че за овладяването на инфаркта има златен час и той е първият час. Неслучайно в този случай се казва, че времето е мускул. Всеки час забавяне се отразява на възможностите  пациентът да бъде лекуван. Клиниката по кардиология работи в една сграда с Ковид отделението и с Клиниката по вътрешни болести в „Пирогов“ и смея да твърдя, че имаме най-голям опит в новата ситуация. Опитът ни подсказва, че пациентите се страхуват да отидат в болница. Закъснението често е огромно и е опасно за бъдещи усложнения и увреждане на сърцето. Слава Богу, до този момент ние успяваме да спасим нашите закъснели пациенти.

- Какво да правят пациентите със сърдечни оплаквания, които се страхуват да дойдат в болница или да отидат на преглед?

- Когато човек има сърдечни оплаквания, трябва задължително да отиде на лекар. Трябва да се консултира с кардиолог. Обаждането на личния лекар няма да свърши работа. Ако състоянието не търпи отлагане, е необходимо да се отиде в спешно звено. В спешните центрове се правят бързи тестове,  консултации с кардиолог, изследвания.

- Пренареждат ли се вашите методи на лечение, т.н. протоколи за сърдечно съдови заболявания заради новата зараза?

- Европейското кардиологично дружество в края на април публикува документ, който дава насоките за работата на кардиолозите в условията на пандемия. В него се подчертава опасността от забавянето на пациентите. Заради това забавяне се променя и тактиката ни. При остър миокарден инфаркт може да се вземе решение да не се влиза в зала, а веднага да се направи фибринолиза и на по-късен етап да се пристъпи към инвазивно лечение. Обръща се по-голямо внимание на взаимодействията на лекарствата. Нашите пациенти със сърдечна недостатъчност, с артериална хипертония пият редовно по няколко медикамента. Вирусната инфекция трябва да лекува с антибиотици, с хлорокин. А ние, кардиолозите избягахме от тези лекарства преди години заради негативното им влияние върху сърдечно съдовите заболявания. Сега се връщаме отново към тях и трябва да преоценим своите подходи към отражението им върху състояниего на пациентите. Рискът от тромбози също е по-висок при пациенти с COVID-19. Т.н. цитокинова буря, която се появява в тежките случаи, крие риск от емболични усложнения. Казвам всичко това, за да предупредя пациентите, че ако чуят за хлорокина, намерят го отнякъде и започнат да го пият вкъщи, без кръвни и други изследвания, рискуват да си навредят. Същото се отнася и за антибиотиците. Тези лекарства трябва да се прилагат само в болнична обстановка, където се правят пълни изследвания и наблюдения. Когато целенасочено и най-вече навреме се започне комплексно лечение, могат да се постигнат доста добри резултати. Ние като екип от Клиниката по кардиология  трябва да намерим време и да направим, макар и кратки научни съобщения на базата на опита, който трупаме всеки ден.

- Да не се  самолекуваме, дори и да сме успели да си купим лекарствата, за които се твърди, че помагат срещу вируса?

- Това е основно правило в медицината. Самолечението е опасно, без значение за какво заболяване става въпрос. Неглижирането на дадени симптоми от пациентите, а и от лекарите, също е опасно. Но аз съм оптимист и вярвам, че в България няма да се стигне до критично състояние като в други европейски държави. В тези два месеца не стигнахме до запушване на входовете на болниците, създаде се организация, натрупихаме опит, по-уверени сме. Вярвам, че ще се научим да работим и да се справяме в условията на това заболяване. Както в началото на миналия век лекарите са се борили с туберкулозата. Днес все още има такива случаи, но проблемът не е както при възникването на заболяването – има ваксина и препарати за лечение.

- Очаквате ли след края на извънредното положение  да се увеличат болните със сърдечни проблеми?

- Здравните ефекти от пандемията се очаква да бъдат в няколко посоки – непосредствена заболеваемост и смъртност от COVID-19, ефект от ограничен ресурс за справяне със спешни заболявания извън COVID-19, ефект от прекъснатата грижа за хронични заболявания и отделно - психична травма, обостряне на психиатрични заболявания, професионално прегаряне. Влошаването на заболяванията, несвързани с вируса, на психическото състояние на хората, това са вероятните опасни последици от това, което преживяваме. 

- Ако знаем какво ще се случи, няма ли да сме по-подготвени да го преедолеем?

- Със сигурност трябва да предвидим какво ще се случи, за да сме по-подготвени да лекуваме и да помагаме. Затова се стараем ежедневно да следим всяка научна информация по темата, както и актуалните протоколи за лечение на COVID-19 при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

- Как кардиолозите в България научават новостите, които се раждат в практиката по време на извънредното положение?

- Почти всеки ден се организират уебинари по различини теми, съветвам колегите да участват винаги, когато имат време. Дори да чуят нещо познато, ще научат и как проблемите се пречупват през призмата на пандемията.

- Какъв е ефектът досега от нашата дарителска кампания?

- Вярвам, че нашите пациенти и лекарите заслужават промяна в условията на работа. Благодаря на всички, които даряват и ни подкрепят! Всяка подадена ръка е много важна за нас. В тези дни всички се убедихме, че лекарите са героите на деня. И това е извоювано с работата им. Дарителството е израз на повишеното доверие на пациентите към лекарите.

Прочетете още