Селен и цинк - едни от най-важните микроелементи, подсилващи имунитета ни срещу COVID-19

Селен и цинк - едни от най-важните микроелементи, подсилващи имунитета ни срещу COVID-19
25 Май 2020

Редица изследвания на учени по света сочат, че селенът е един от най-важните микроелементи, участващи в имунологичната защита на организма срещу вирусни инфекции. Храните, богати на селен и цинк, държат заразата далече от нас.

Американски учени изследваха възможните връзки между нивата на селен в човешкото тяло и коронавируса и сравниха резултатите с процентите на смъртните случаи и излекуваните в Китай.

Селенът е основен микроелемент, които обикновено се натрупва в тялото, вследствие на хранителните навици на човек. Съдържа се най-често в: риба, месо и зърнени култури, за които е установено, че имат влияние при редица вирусни заболявания.

Например нивата на селен при хората с ХИВ са важен фактор за по-бавното прогресиране на вируса към СПИН. Известно е, че хората в Китай имат най-високи и съответно най-ниски нива на селен в кръвта, поради географските различия в почвата в различните части на страната, които влияят върху нивата на микроелементите, попадащи в хранителната верига.

"Като се има предвид историята на вирусни инфекции, свързани с недостигa на селен, се запитахме дали появата на COVID-19 в Китай е възможно да бъде свързана с дефицита на селен в държавата", каза Маргарет Рейман, професор по хранителна медицина в университета в Съри.

След изследване на китайски провинции и общини с над 200 случая на COVID-19, както и на градове с над 40 заболели, учените установили, че районите с високо ниво на селен са по-склонни да се възстановят от коронавируса. В град Енши, провинция Хубей, където хората имат най-висок прием на селен, процентът на излекувалите е почти три пъти по-висок от средния процент за всички околни градове в провинцията. В същото време в провинция Хейлундзян, където приемът на селен е един от най-ниските в света, смъртността от COVID-19 е почти пет пъти по-висока от средната спрямо останалите провинции извън Хубей.

Друг интересен факт, който учените установяват е, че степента на излекуваните от коронавирус е пряко свързана с нивата на селен, измерен в косата на пациентите.

"Съществува връзка между състоянието на селен и степента на излекувани от COVID-19. Важно е обаче да не се преувеличава, тъй като не успяхме да работим с данни на индивидуално ниво и не успяхме да вземем предвид други възможни фактори, като възраст и общо здравно състояние.", обясни Кейт Бенет, медицински статистик от университета в Съри.

Проф. Дмитрий Еделев - водещ руски лекар и учен също казва, че консумацията на храни богати на селен е изключително важна. "В доста страни вече активно използват храните, съдържащи селен. Много богати на селен са бразилските ядки. Но преди всичко това са: чесънът, джинджифилът. Но освен това има и друг микроелемент, за който всички мълчат. Ние, учените установихме, че разболелите се от COVID-19 с дефицит на цинк боледуват много по-сериозно от хората, които нямат дефицит на цинк.", обяснява Проф. Еделев.

"Цинкът - това е вторият микроелемент, за който до момента никой не спомена, но ние в Русия, вече имаме научни изследвания, показващи, че кръвта на заразените и боледуващи от COVID-19 почти не съдържа цинк. При тях е налице дефицит на цинк. Така че цинкът е вторият елемент, на който всички трябва да обърнат внимание."

Селен съдържат:

Ядките - бразилският орех е с най-високо съдържание
Черният дроб
Черупчестите мекотели-стриди, миди, охлюви
Рибата
Слънчогледовите семки
Оризът и пшеницата
Скариди, омари, раци
Яйцата
Чесънът
Броколите

Цинк в големи количества съдържат:

Животинските продукти
Морската риба
Черният хляб
Елдата
Стридите
Месото
Фасулът
Ядките

Прочетете още