Свети Валентин и Трифон Зарезан – наздравица с любов!

Свети Валентин и Трифон Зарезан – наздравица с любов!
14 Февруари 2021

На 14 февруари едни се потапят в море от любов по случай Свети Валентин, други се носят на вълните на виното и вдигат тост за Трифон Зарезан. Знае се, че празникът на Свети Валентин е католически, а ние си имаме на същата дата Трифон Зарезан. Бихме казали, че е настина чудесна комбинация честването на любовта и виното да се случват на една дата. 

На много места по света, днес влюбените изразяват чувствата си един към друг като си подаряват поздравителни картички, бонбони, сърчица, цветя. Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живели през 3-ти век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания - т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон.

У нас Свети Трифон се счита за покровител на лозята. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по стар стил) или на 1 февруари, когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден, когато по стар обичаи се прави така нареченото „зарязване“. Мъжете отиват сутрин на лозето и отрязват 3 пръчки от лозите, а после ги поливат с вино. Лозите се пръскат със светена вода и с пепел от огнището от Бъдни вечер. Накрая зарязването завършва с празнична трапеза.

Имен ден празнуват хората, които носят името Трифон, Трифона, Тричко, Рачо, Радка, Лозан и Гроздан.

Интересен факт е, че и Свети Валентин и Свети Трифон са живели почти по едно и също време. И двамата са били лечители, и двамата имат мъченическа смърт. Живели са около 255 година. Изследователи твърдят, че има голяма вероятност двамата светци да са една и съща личност.

В крайна сметка решението за това, кой от двата празника да празнувате е ваше! Свети Валентин и Трифон Зарезан сгряват сърцата ни и са още един повод да сме около хората, които обичаме, както и да празнуваме.

Прочетете още