Учени съветват как да намалим стреса след работа

Учени съветват как да намалим стреса след работа
18 Януари 2021

Всеки работещ в някакъв момент от кариерата си, дори и да харесва това, което прави, е усещал стрес на работното си място. Доказано е, че в краткосрочен план стресовата работна среда причинява проблеми като главоболие, болки в стомаха, нарушения в съня, избухливост и проблеми с концентрацията. Хроничният стрес пък причинява тревожност, безсъние, високо кръвно налягане, отслабена имунна система, депресия, затлъстяване и сърдечни заболявания. Именно тези заключения провокират японски учени, да ни посъветват как, по възможно най-лесния начин, да се предпазим от разрушителните ефекти на стреса. Те установяват, че работещите хора, които редовно се разхождат в паркове или гори, се справят по-добре със стреса на работното място. Резултатите от изследването на проф. Шиничиро Сасахара от университета в Цукуба бяха публикувани в научното списание Public Health in Practice.

Екипът му е анализирал резултатите на работещи хора при оценка на "чувство на съгласуваност", демографски показатели и навиците им да се разхождат.

"Чувството на съгласуваност" е понятие, въведено от Арон Антоновски през 70-те години на миналия век. То оценява откриването на чувство за смисъл в живота, разпознаване и разбиране за стреса и чувството на готовност и способност да се справим със стреса. Изследвания са показвали, че фактори като степента на образование и съжителството с друг човек усилват чувството на съгласуваност, а пушенето и недостигът на физическа активност го намаляват. Хората с високи показатели при оценка на чувството на съгласуваност са по-устойчиви на стрес.

В изследването са установени най-високи стойности на чувството на съгласуваност при хората, които редовно се разхождат в гората, паркове и зелени пространства. За да се достигне до този извод са отчетени данните на над 6000 работещи японци на възраст от 20 г. до 60 г.

Прочетете още