VenZy: Бъдете смели, не се страхувайте!

VenZy: Бъдете смели, не се страхувайте!
11 Септември 2020

„Бъдете смели, не се страхувайте. Не сте сами в тази битка. Не се колебайте да потърсите помощ, ако усетите, че сами не можете да се справите. Защото никой сам не е успял“. Това е посланието, което певецът и музикален продуцент VenZy отправя към младите хора, които се борят със зависимости.

Той  разказва  защо се е съгласил да стане лице на кампанията „НЕ/на/ЗАВИСИМИТЕ“, която цели да насочи вниманието на младите хора към негативното влияние и скритите опасности от различните зависимости.

Коя е най-опасната зависимост в днешно време?

Не бих могъл да кажа, защото при различните хора, различните зависимости надделяват. Вярно е, че в момента вниманието към смартфони, шопинг, разкрасяващи процедури, желанието да си красив, започват да граничат със зависимости.За мен това са нови видове зависимости. Прибавяме и добрите стари  - алкохол, цигари, опиати, различни стероиди и всякакви химикали за  помпане на мускулите. Преди време  говорих с  познат  за зависимостите. Казах му, че така или иначе се раждаме с някакви зависимости - въздух, вода, храна. Зависимости, без които ще умрем. Всичко останало, което позволяваме да контролира живота ни, е лошо. Проблемът е, че живеем в такова време, в което човек може да превърне всичко в зависимост. И тук идва самоконтролът - да осъзнаваш от какво наистина имаш нужда, и без какво можеш  да минеш.

Лесно е да кажеш на младите хора  не пий, не пуши, не играй хазартни игри, бъди независим, но как разбираемо  да им обясниш  вредите?

За съжаление, има два начина човек да осъзнае колко вредни и опасни са всички видове зависимости. Единият е като види какво се случва с хората около него, които са се сблъсквали с подобни проблеми. Другият е да мине по собствен път, но тогава  не се знае дали ще успее да излезе от грешката. Аз  бях много учуден, признавам си, когато разбрах, че една от зависимостите като  хазарта, може да стигне до болестно състояние. Тоест, трябва да се лекува, както се лекува всяко психическо заболяване. Дават всяка  стотинка,  самозаблуждават се, че ще ударят най-после джакпота и ще обърнат живота си в друга посока. Но  малцина осъзнават, че хазартът е така устроен, че ти да не печелиш.

Сещам се за един приятел, който имаше много години проблеми с хазарта. Той много обича музиката. Работили сме заедно. Един ден му казах „Колко пари изхарчи през миналия месец за хазарт?“. Той ми отговори „Братле, много ме е срам, 5000 евро“. „ А знаеш ли за 5000 евро каква хубава техника ще си купиш? С което, ще можеш да качиш нивото на музиката, която правиш, така, че да привлечеш нови клиенти. Постарай се, всеки път, когато те засърбят ръцете  да изхарчиш пари за хазарт, да инвестираш в техника. След една година ти ще имаш напълно оборудвано студио. На супер високо ниво. Ще можеш да изкарваш супер готина продукция.“

Всички зависимости имат общ белег. Те само  взимат, те не ти дават. Сигналната лампичка, че нещо обикновено като разкрасителна процедура, се е превърнало в зависимост, светва когато тя започва да  взима, без да ти носи нищо. Връщайки се на въпроса, много е лесно да кажеш недей, но как  малките да осъзнаят проблема. Като се огледат около себе си. Има безкрайно много хора, които провалят живота си и най тъжното – живота на най-близките си. Трябва просто да се огледат и да видят  многото примери. Всичко е въпрос на личен избор. Ако някой е взел решението да го прави, ние не можем да го спрем. Всички тези усилия, този вид кампании са за онези, които се колебаят. Ние се борим за тях. Тези, които чакат някакъв знак, сигнал, който да им посочи, че правилният път е в друга посока. Аз съм горд да съм част от такава кампания.

Зависимостите в българското общество превърнали ли са се в табу?

Много популярни личности  от години са зависими, но  заради  страх от обществен отзвук просто го крият. Но най-близките им хора  знаят. Защото колкото и да  криеш, когато една зависимост прерасне в нещо много голямо, тя не остава в тайна.

Зависимостта  е станала  табу в смисъл, че ти не искаш да говориш за нея. Ти знаеш последствията за себе си, но си решил „каквото сабя покаже“. Ти го превръщаш в табу, за да не станеш лошия пример. Това не помага. Рано или късно толкова много ще те обсеби тази зависимост, че няма да може да я скриеш от обществото.

За съжаление, в България малцина излизат и казват, „аз имам проблем ,но това не е яко, то почти ми съсипа живота“. Но пък има много световни звезди, които излизат и казват „имах проблем“. Веднага се сещам за примера на Джони Деп, който вече има и фондация за борба с наркотиците. Много дълги години е бил  постоянно на наркотици  и казва, „аз просто се залъгвах, че всичко ще се оправи, всичко ще бъде ок, а всъщност вътрешно умирах всеки един ден от това, което правех. Видях, че или ще продължа и ще пишат по вестниците Джони Деп умря от свръхдоза, или ще ги преборя и ще изляза и ще кажа -  хора, имах проблем“.

Надеждата ми е повече хора да започнат да говорят и да обръщат внимание. Но не с клишетата „това е много вредно, не го правете“, а да споделят като пред най-близките  хора. Защото искрените признания и искрените обръщения  те докосват.

Израснах в много краен квартал и изгубих много приятели, било заради наркотици, било заради опасни занимания  или  хазарт. Някои успяха да се върнат към живота, но някои го изгубиха. Животът наистина е много кратък и трябва да го живееш така, че един ден да не съжаляваш. Но и така, че да бъдеш пример за поколенията след теб – децата, или ако си популярна личност - за феновете.

Прощава ли обществото на хората със зависимости?

За съжаление, в България хората ги е страх. Известните личности ги е страх да жертват имиджа си, репутацията. Дори да са се преборили със зависимост, те просто си мълчат или анонимно помагат. Може би защото сме по-малка държава. Може би защото си казват „те са световни звезди, ние не сме“. Ако изляза и кажа, че имам проблеми с хазарта, потънал съм в дългове, или пък съм имал проблеми с наркотиците,  стероиди и анаболи – това е  притеснително признание,  защото сме по-малко общество. Трябва да преглътнеш риска, че може да бъдеш отритнат от обществото, но да бъдеш искрен. Да кажеш какви проблеми си имал, за да може да дадеш светлина и правилна насока на хората, които преминават през същото.

Трябва да  говорим честно. Популярните личности са авторитетите  за младите. Те са  много по-влиятелни и от родителите. И ако те кажат „това не е яко“, то ще тежи много повече отколкото ако един родител го каже.

Затова всички, които имат възможност гласът им да бъде чут, трябва да го правят. И те го правят. Аз имам много мои познати, които постоянно говорят. Популярните личности са супер героите на 21 век и това им е силата – много хора ги слушат, следват, вярват им. Те могат да променят много животи.

Какво е вашето послание към хората, които осъзнават, че зависимостите им вредят, но не могат да се преборят с тях?

Бих им казал няколко неща. Първото е „не се страхувайте“. Всеки може да падне. Всеки може да бъде заблуден. Било заради компанията, било в желанието си да е готин, или за да избяга от лични проблеми. Много по-големи и успешни хора са преминавали през тези неща.

Второто е да не се срамувате от това къде се намирате, през какво сте преминали или какво сте направили заради зависмости.

Третото е „не се колебайте да потърсите помощ“. Знам, че това е най-трудното. Но през годините съм се научил  – първата крачка да оправиш проблем е да признаеш, че го има. Докато не признаваш на себе си, че имаш проблем и докато не го споделиш на близък, няма как да започнеш да оправяш този проблем.

Най-важното е да знаят, че не са сами, че много хора за преминавали през тази борба. Много хора са преминавали през този избор да започнеш нови живот на чисто, или да се самоунищожиш.

Посланието ми е точно това – бъдете смели, не се страхувайте. Не сте сами в тази битка. Не се колебайте да потърсите помощ, ако усетите, че сами не можете да се справите. Защото никой сам не е успял.

Прочетете още